Днес е Денят на българския художник! Отбелязва се в деня на

...
Днес е Денят на българския художник! Отбелязва се в деня на
Коментари Харесай

Ето кой празнува днес

Днес е Денят на българския художник! Отбелязва се в деня на църковния празник в респект на Св. Пимен Зографски.

Той е разгласен за покровител на българските художници през ноември 1993 година по концепция на сдружението за възобновление на Софийското Светогорие " Св. Пимен Зографски ". Празнува се от художниците иконописци и реставратори.

Роден е в София около 1540 г. Рожденото му име е Павел. Родителите му го дали да се учи на писмо, иконопис, църковно пение и светото писаниe при зографския йеромонах Тома, който служел тогава в античната градска черква " Св. Великомъченик Георги “. Скоро след гибелта на родителите му, умрял и неговият ментор. Павел раздал имуществото си и се отправил към българския манастир в Атон. Там получил името Пимен и изучил специалността си.

Според легендата, когато бил 55-годишен му се явил Св. Георги и му поръчал да се върне при народа си като нравствен лидер. Години наред Св. Пимен обикалял българските земи, проповядвал, строил и обновявал храмове и манастири, като ги украсявал със фрески. Посетил първо София и нейните покрайнини, по-късно бил Южна България и Бачковския манастир. Обиколил и цяла Северна България, където посетил Видин, Силистра и други градове.

Смята се също, че стенописите в Планиничкия манастир " Св. Никола “ в Западните околности, в землището на село Бугарска Планиница, Царибродско, са също дело на Пимен Зограф и неговите възпитаници. Стенописите в манастирската църква в Курило, край София също се считат за негови. Пимен Зографски е работил доста из Западните покрайнини и като преписвач и миниатюрист.

Починал е в 1620 година в Черепишкия манастир. Впоследствие турски разбойници запалили Черепишкия манастир и той изпаднал в запустение. Тогава монасите на Суходолския манастир разкрили гроба и пренесли мощите му в своя манастир.

Православната черква е оповестила Пимен Зограф за светец. Чества го на 3 ноември.  Празникът на св. Пимен Зографски - 3 ноември – е разгласен Ден на българските художници.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР